Девет причини, поради които добрите служители напускат фирмите (част трета)

Представихме ви първа и втора част на темата за това кои са най-често допусканите девет грешки от мениджъри, поради които висококвалифицираният персонал напуска работа. Ще ви запознаем с последните три неточности в мениджмънта на човешките ресурси от страна на шефовете, които в крайна сметка довеждат до по-ниска фирмена продуктивност.

  1. Не успяват да развият потенциала на подопечните си

Когато мениджърите са запитвани за тяхното нежелание да обръщат повече внимание на подчинените си, обикновено оправдават това, използвайки думи като „доверие“, „автономия“ и „власт“. Това е абсолютен нонсенс. Добрият мениджър винаги трябва да успее да развива таланта на служителя си, независимо колко е голям. Те изслушват внимателно проблемите на подопечните си и предоставят обратна връзка.

Мениджмънтът на работния персонал може да има отправна точка, но със сигурност няма крайна. Ако мениджърът има под ръка талантлив и инициативен служител, от него зависи да открие сферите, в които подопечният му ще развие качествата си най-добре.

  1. Не съумяват да насърчат креативността на служителите

Най-талантливите и интелигентни работници обикновено успяват да „превърнат в злато“ всичко, до което се докоснат. Ако отнемеш тази способност на своя служител под предтекст, че сегашното статукво ти харесва и не искаш да се променя, определено ще накараш този човек да намрази своята работа. В този ред на мисли, ограничаването на развитието на работника е ограничаване и на собствените ти варианти за развитие.

  1. Не предизвикват талантливите си служители интелектуално

Наистина добрите шефове успяват да предизвикат подопечните си да извършват неща, които на пръв поглед изглеждат немислими. Вместо да задават ординарни задачи на своите служители, тяхната цел е да ги извадят от комфорната им зона и да стимулират мисловния им процес. В тези случаи квалифицираният мениджър дава всичко от себе си, за да помогне на работниците да успеят в поставените задачи. Ако обаче тези задачи им се струват прекалено лесни и не тестват умствените им възможности е нормално надарените умствено служители да потърсят ново предизвикателство.

Ако един мениджър наистина иска качественият му персонал да остане, трябва сериозно да се замисли над отношението си към него. Докато интелигентните и талантливи служители са третирани като обикновени работници, талантът им се подтиска. Основната цел на мениджърите е да ги накарат да работят за фирмата и да са напълно отдадени на това, което правят.