Девет причини, поради които добрите служители напускат фирмите (част първа)

Невероятно е колко често мениджърите на големи фирми се оплакват от факта, че качествени служители напускат компанията и не могат да им намерят подходящи заместници. Ръководните тела обаче не осъзнават, че понякога самите те са основната причина за напускането на добрата работна ръка с необоснованите си действия. Обикновено, мениджърът намира оправдание във всичко под слънцето, но не оценява най-важното – служителите не напускат работата, те напускат своя шеф.

Тъжната истина е, че това нещо може да бъде избегнато с лекота. Единственото, което се изисква е нова перспектива и малко екстра усилие от страна на ръководните органи на компанията. В тази връзка ще предложим на вниманието на мениджърите на малки и големи фирми девет грешки, които те допускат и поради които висококачествените работници ги напускат.

  1. Прекалена експлоатация на служителите

Научно доказано е, че прекаленото експлоатиране на служители не води до нищо позитивно за фирмата. Ако например даден работник остава по два часа след нормираното работно време, капацитетът му на полезно действие спада чувствително. Ако все пак съответният служител се справя с възложените му задачи дори в извънработно време, най-нормалните последици от това трябва да бъдат промяна в статуса му във фирмата.

Повишения на заплатата, повишения на длъжността или допълнителни бонуси са нещата, които биха допринесли за дългогодишното оставане на един качествен служител в компанията. Ако мениджърът просто увеличи количеството работа на подчинените си, а не промени статуса им, тогава е напълно логично те да потърсят ново предизвикателство.

  1. Не оценяват личния принос на служителите

Много срещана грешка на всеки мениджър е, че не комуникира често със своите служители, за да разбере кое ги радва или натъжава и кое може да подобри капацитета им на полезно действие. Личният разговор на четири очи Например, за някои това може да е повишение на заплатата, за други призвание в публичното пространство, за трети просто една добра дума. Награждаването за добре свършена работа със сигурност би задържало всеки качествен служител.

  1. Не се интересуват от работниците

Огромен брой от добрите служители напускат работните си места заради отношенията си с мениджърите и собствениците на фирмите. Сериозните компании обикновено назначават мениджъри, които са добри едновременно в професионален и личен план. Някои от собствениците притежават квалитетни психологически умения – искрено се радват на успеха на служителите си, съчувстват им, когато преживяват труден момент и разбират личните им тревоги и радости. Шефовете, които не се държат по този начин и не успяват да „влезнат в съзнанието“ на своите подчинени, няма да постигнат същия успех, както „емпатите“.

Част втора