Три големи грешки, които фирмите от малкия бизнес  допускат често (Част 2)

Три големи грешки, които фирмите от малкия бизнес допускат често (Част 2)

След като ви разказахме в първата част, за една от най-големите грешки, които се допускат в малкия бизнес ето и другите проблеми, с които се сблъсква:

Начин на мислене на служители

Когато се започва даден бизнес, едно от най-важните неща за развитието му е наемането на качествен оперативен персонал. Като обикновени служители на фирма, те не виждат зад завесата и повечето от тях не притежават „ноу-хау“ за управлението на бизнеса. В повечето случаи ръководните процеси се извършват от специално назначения за целта персонал – управители, мениджъри, директори. Те определят работния график, разпределят работните задължения и преглеждат постигнатите резултати.

Всеки обикновен служител извършва това, което му е наредено и поема инициатива по даден проект единствено когато му бъде разрешено от ръководните тела. Въпреки че има работници, които могат да се гордеят с визията и таланта за бизнес, който притежават, много аспекти от начина на мислене на обикновения работник могат да засегнат коефициента му на полезно действие в работата.

Например, обикновеният служител няма позволението да определя сам работното си време или да взима важни решения без помощта на супервайзор или мениджър. Като резултат от това служителят може да работи и извънредно, повече от стандартните 40 часа седмично, а в същото време да бъде по-ниско платен от хора, които работят далеч по-малко като часове. Освен това, в зависимост от това дали проектът се извършва самостоятелно или с партньор, може да доведе до извънреден труд през уикенда или празнични дни.

Лоши умения за мениджмънт

Всеки собственик на бизнес трябва да притежава две основополагащи умения за успешно налагане на пазара: планирана стратегия и междуличностни умения.

Уменията за планиране на стратегия изискват да се поставят ясни цели със строго определени поетапни постижения, планиране в дългосрочни и краткосрочни планове, предприемане на ефективни действия и преглед на резултатите.

Междуличностните умения се фокусират върху отличното ръководене на персонала и комуникацията с клиентите. Лошото планиране на работните процеси би могло изцяло да срине бизнеса ви.

Други, често срещани грешки от собствениците на малки фирми:

  • Липса на бизнес познания и опит
  • Лош избор на работно място
  • Неефективни бизнес процеси
  • Загуба на репутация поради грешни решения с клиенти
  • Лоши маркетингови кампании и лош подбор на търговски екип
  • Висока конкуренция в нишата

За щастие голям брой от изброените грешки могат да бъдат избегнати чрез добиването на професионален опит и практика с времето.

Related Post

thumbnail
hover

Проектиране, доставка и монтаж на камини...

Мега Монтаж ЕООД е фирма, която предоставя на своите клиенти висококачестве...

thumbnail
hover

Заведение в Каварна | Ресторант Българка

Желаете ли да се насладите на лятната си морска почивка под звездното небе, п...

thumbnail
hover

Офис контейнери, сглобяеми къщи, бидони и...

Един от абсолютните лидери на българския пазар за производство на контейнер...