fbpx
Три големи грешки, които фирмите от малкия бизнес  допускат често (Част 2)

Три големи грешки, които фирмите от малкия бизнес допускат често (Част 2)

След като ви разказахме в първата част, за една от най-големите грешки, които се допускат в малкия бизнес ето и другите проблеми, с които се сблъсква:

Начин на мислене на служители

Когато се започва даден бизнес, едно от най-важните неща за развитието му е наемането на качествен оперативен персонал. Като обикновени служители на фирма, те не виждат зад завесата и повечето от тях не притежават „ноу-хау“ за управлението на бизнеса. В повечето случаи ръководните процеси се извършват от специално назначения за целта персонал – управители, мениджъри, директори. Те определят работния график, разпределят работните задължения и преглеждат постигнатите резултати.

Всеки обикновен служител извършва това, което му е наредено и поема инициатива по даден проект единствено когато му бъде разрешено от ръководните тела. Въпреки че има работници, които могат да се гордеят с визията и таланта за бизнес, който притежават, много аспекти от начина на мислене на обикновения работник могат да засегнат коефициента му на полезно действие в работата.

Например, обикновеният служител няма позволението да определя сам работното си време или да взима важни решения без помощта на супервайзор или мениджър. Като резултат от това служителят може да работи и извънредно, повече от стандартните 40 часа седмично, а в същото време да бъде по-ниско платен от хора, които работят далеч по-малко като часове. Освен това, в зависимост от това дали проектът се извършва самостоятелно или с партньор, може да доведе до извънреден труд през уикенда или празнични дни.

Лоши умения за мениджмънт

Всеки собственик на бизнес трябва да притежава две основополагащи умения за успешно налагане на пазара: планирана стратегия и междуличностни умения.

Уменията за планиране на стратегия изискват да се поставят ясни цели със строго определени поетапни постижения, планиране в дългосрочни и краткосрочни планове, предприемане на ефективни действия и преглед на резултатите.

Междуличностните умения се фокусират върху отличното ръководене на персонала и комуникацията с клиентите. Лошото планиране на работните процеси би могло изцяло да срине бизнеса ви.

Други, често срещани грешки от собствениците на малки фирми:

  • Липса на бизнес познания и опит
  • Лош избор на работно място
  • Неефективни бизнес процеси
  • Загуба на репутация поради грешни решения с клиенти
  • Лоши маркетингови кампании и лош подбор на търговски екип
  • Висока конкуренция в нишата

За щастие голям брой от изброените грешки могат да бъдат избегнати чрез добиването на професионален опит и практика с времето.

Related Post

thumbnail
hover

Анди Солид – Хидравлични преси

Анди Солид ООД се занимава с проектиране и производство на ексцентър и хидра...

thumbnail
hover

Дъскорезница Балван – Цех за обработка...

Дъскорезница Балван е цех за обработка на дървен материал. Цехът се занимава...

thumbnail
hover

ЕВРОМЕТАЛ СТИЛ ГРУП ЕООД – изработка...

Еврометал Стил Груп ЕООД се занимава с търговия и производство на метални из...