fbpx

Служителите на фирми работят по-добре, когато се грижат един за друг

Социологическо проучване показва, че служители, които работят в екип, извършват по-продуктивна дейност, когато полагат грижи за останалите в екипа. Когато членовете на даден екип са мотивирани да помогнат на колегите си, дори с риска да намалят собствения си коефициент на полезно действие, екипната работа се увеличава значително според анализа.

Този тип поведение е определено като „просоциална мотивация“, която набляга на социалния аспект на работа, като подчертава загрижеността на личностите за това как действията им могат да засегнат благосъстоянието на останалата част на колектива. „Просоциално мотивираните“ персони са описани като „дарители“, които основно са загрижени за своите колеги повече, отколкото самите те да получават необходимото внимание.

„Разпространението на идеята за екипна работа, в която служителите имат вярата, че обръщайки по-голямо внимание един на друг ще допринесат за душевния и физически комфорт на колегите би могло да увеличи работния капацитет на групата в дългосрочен план“. Това заяви един от организаторите на проучването и асистент професор по управление на човешки ресурси Жасмин Ху от университета „Нотр Дам“ в Индиана.

Проучването е базирано на 67 работни екипа от шест големи компании в САЩ и Китай, както и на лабораторно изследване от 124 екипа в Университета „Нотр Дам“.

„Резултатите от двата анализа показват по-висока мотивация за помощ на останалите, по-високи нива на сътрудничество и жизнеспособност и по-високо отборно представяне“, изтъкна Ху в изявлението си. Той подчерта още, че най-високите нива на ефективно екипно представяне се получават когато мотивацията на екипа за помощ към колегите и взаимодействието за изпълнение на задачи са повишени.

Изследванията подчертаха също така, че е много по-малко вероятно даден работник да напусне доброволно позицията, която заема, благодарение на екипните грижи. Съмишленик на Жасмин Ху в проучването е Робърт Лиден, професор по човешко управление от Университета в Илинойс, Чикаго.