Прецизното лазерно гравиране вече е възможно от Мултиинженеринг

Прецизното лазерно гравиране вече е възможно от Мултиинженеринг

  1. Какво представлява лазерното гравиране?

  Лазерното гравиране е технологичен процес, при който чрез отнемане на част от материала се получава вдлъбване с различна структура. Лазерният лъч действа като длето, нанасяйки видими белези и дълбоки следи  върху желания материал. Много материали имат възможността да бъдат лазерно гравирани, като метал, пластмаса, стъкло и други. Лазерът нанася белези на предварително зададени координати, посредством използването на мощни енергийни нива, за да се генерира висока температура.
Когато се осъществява лазерно гравиране на метали се получават грапави структури, черни на цвят, и гладки повърхности, които са бели. Този високотехнологичен процес се прилага често в автомобилната промишленост и в автомобилната промишленост и в електромеханиката.

 

  1. Как се осъществява лазерното гравиране?

 Лазерното гравиране се осъществява посредством комбинация от стопяване и последвало изпаряване на материалите. Така се получава директно изпаряване, без да се втечни материалът на детайла. Появяват се дълбоки белези, а ненужните вещества се превръщат от твърдо в газообразно състояние. За пълноценното постигане на този резултат трябва да бъде генерирано нужното количество енергия за да се нагрее достатъчно повърхността на материала. Достига се температура на изпаряване в рамките на милисекунди. По този начин в материала се получават вдлъбнатини с размери от 10 до 50 μm. Налягането на парата служи за избутване на стопения материал към ръба на повърхността. Лазерното гравиране представлява процес с U-образна форма, която се стеснява в своята дълбочина. Колкото по-малко е снопчето на лазерния лъч, което докосва повърхността, се постига по-голяма детайлност по гравюрите. Процесът по гравиране се финализира чрез охлаждане, с цел втвърдяване на остатъчния материал.
Лазерите са изключително подходящ инструмент за гравиране, защото генерират достатъчна дължина на вълната, която реагира добре с металите.

 

  1. Кои са най-използваните методи за лазерно гравиране?
  • Релефно гравиране – служи за изработване на различни инструменти, форми и идентификационни номера на превозни средства. Характерно за този тип гравиране е навлизането на лазерния лъч в по-голяма дълбочина. За постигането на максимално качество, в някои случаи се налага многократна обработка на повърхностните слоеве;
  • Черно гравиране – химическия процес на взаимодействие между разтопения материал и кислорода във въздуха резултира в образуването на оксиди, които се оцветяват при обработка. Прекалено грапавата повърхност поглъща голямо количество светлина и кара получените белези да изглеждат тъмни;
  • Бяло гравиране – присъщ за този процес е по-плитката дълбочина на проникване на лазерния лъч. Така материалът се разтопява съвсем слабо и се получава гладка силно отразяваща се повърхнина, която е изключително устойчива при корозия. При по-тъмни метали ясно се визуализира по-бледия цвят на гравюрата, наподобявайки бяло гравиране. Често се комбинира с черно гравиране за да се подобри четимостта.
  1. Как да намерим изпълнител за лазерно гравиране?

Съществуват много фирми на българския пазар, които са се специализирали в лазерното гравиране. Въпреки това една се отличава със своето качество, прецизност и ефективност. Мултиинженеринг предлага на своите клиенти най-доброто съотношение „цена-качество“. Утвърдените специалисти, които работят там, предоставят комплекс от съвременна техника и висш професионализъм. Лазерното гравиране от Мултиинженеринг не наранява повърхностния слой на гравираните предмети. Така правят възможно осъществяването на гравюри на малки детайли чрез прецизна точност.

Ако търсите висока ефективност, качествено изпълнение, ненадмината прецизност и кратки срокове на изпълнение, не се колебайте да се свържете с Мултиинженеринг. Направете го посредством контактната им форма ТУК!

Виж също

thumbnail
hover

ВИГА ЕООД – Производство на Изделия...

Фирма ВИГА ЕООД се занимава с производство на изделия от метал, електрически...

thumbnail
hover

Висококачествено заваряване на транспортни метални ленти

Мултиинженеринг изготвя цялостен инженеринг и изработка на метални транспо...

thumbnail
hover

Огъване и рязане на ламарина от...

Мултиинженеринг е лидер на българския пазар по металообработване повече от ...