Основни видове фотоволтаични панели | СК Електрик

 

 Фотоволтаичните панели са основна изграждаща част на всяка соларна система. Те служат за преобразуване на слънчевата светлина в електрическа енергия. Във времена на дефицит на енергийни източници ние можем да се възползваме от слънцето за да произвеждаме електрически ток, нужен за всяко домакинство.  Преобразуването на енергията се случва посредством сложни химични процеси с участието на елемента Силиций (Si).

 

Решим ли се на тази важна крачка за енергийна независимост е важно да знаем, че съществуват различни видове соларни панели, спрямо използваните силициеви клетки. Несходството се корени в различната ефективност и полезно действие на фотоволтаиците. Измерването се случва посредством мощността, която получаваме за единица площ. Съществуват 3 различни вида фотоволтаични панели:

  • Монокристални – характерни са с изключително високата си ефективност. Производството на висококачествения продукт се случва благодарение на първичната обработка на идеално чист силиций. Енергийната ефективност на монокристалните панели варира между 15% и 22%. Изключително широкото приложение на този вид соларни панели се корени в комплексността от високото качество на използваните силициеви клетки и малката площ, която им е нужна за разположение.
  • Поликристални – вторичен продукт на монокристалните солари. За направата им се използват силициевите клетки, които са негодни за производството на висококачествените монокристални панели. Използваният силициев модул може да бъде счупен или пукнат, но това не значи че не може да бъде използван. Повредените клетки се потапят и изливат наново в квадратен калъп. За това поликристалните фотоволтаици се характеризират с квадратната си форма. Енергийната ефективност е в диапазона 13-18%. Не бива да сравняваме ефективността им с тази на монокристалните, поради по-ниската им цена. По-ниското качество и цена ги прави изключително подходящи за клиенти, търсещи най-добро съотношение цена-качество.
  • Гъвкави – слабо разпространени поради естеството им на специфично приложение. Те са подходящи, когато повърхността не е идеално равна и не позволява закрепването на стандартни монокристални и поликристални фотоволтаични панели. Те са леки и лесно преносими, които ги правят изключително подходящи за планинари, които не искат да се лишават от благините на електрическия ток. Някои от тях имат допълнително покритие ETFE, което служи за увеличаване на устойчивостта на температура, корозия и други външни метеорологични влияния. Можете да разпознаете гъвкавите фотоволтаични панели по кемпери, каравани, лодки и други.

 

 Основен критерий при избора на соларен панел трябва да бъде именно това сегментиране по формата на силициевата клетка. Други важни фактори, които трябва да вземете под внимание при избора на преобразувател на слънчева енергия е качеството, мощността и размерите на модула.
СК Електрик предлага на своите клиенти цялостна услуга по интегриране на соларна система за промишлени и битови нужди. Квалифицирания екип на фирмата се грижи за безкомпромисното изпълнение на проектиране, инженеринг, изграждане, мониторинг и поддръжка на фотоволтаични панели.

 


 Ако имате още въпроси, СК Електрик ще се радват да отговорят на тях ТУК !!!


 

Attachments

Виж също

thumbnail
hover

Транспорт на земеделска продукция и инертни...

Форум Транс е българска фирма, занимаваща се с транспорт на земеделска проду...

thumbnail
hover

Висококачествено заваряване на транспортни метални ленти

Мултиинженеринг изготвя цялостен инженеринг и изработка на метални транспо...

thumbnail
hover

Огъване и рязане на ламарина от...

Мултиинженеринг е лидер на българския пазар по металообработване повече от ...