Как да се вдъхновим за работа, която е скучна?

Скучно ми е следователно работя“ е тягостно чувство, което тормози всички, които в момента не са на мечтаната работа. Избавлението се крие в следните 5 стъпки:

1 Ходете на работа с позитивна нагласа.

Тук съм, за да ми платят!“ е по-добре от „Писна ми всеки ден едно и също!“

Следващият път, когато се усетите да си казвате „Това е най-скучната работа на света! , имайте предвид, че тази нагласа никак не прави деня ви по-лесен.

Сменете я с по-продуктивна, например: „Тук съм, защото в края на месеца ще си получа заплатата, която ще похарча с радост, а вдъхновение ще търся, когато мога да си го позволя.“

Не забравяйте, че дори и за „официално най-скучната работа на света за всички времена“ има много кандидати, които с радост биха седнали на мястото ви, защото имат нужда от финансова сигурност, а тяхната нагласа е „Да, скучно е, но нали за това ми плащат!“

2 Давайте всичко от себе си всеки ден! това че работата ви не ви е интересна не ви дава основание да я вършите през пръсти, напротив – докажете на себе си, че може да се справяте като професионалист (безупречно и в срок) и с най-скучните и банални служебни задачи и това ще ви донесе удовлетворение.

Замислете се само – след като успявате да сте най-добрия дори и в неприсъщи и непривлекателни за вас дейности, какво ли ще постигнете в мечтаната си работа ?

Гледайте на скучните задачи като на изпитания, в които се доказвате ежедневно, за да заслужите възможността за кариера, която ви ентусиазира, вижте професионалното си развитие като електронна игра – налага се първо да минете през началните безинтересни нива, за да стигнете до последното, в случая – „вдъхновяваща кариера“.

3 Във всяка работа има какво да се научи – няма значение дали сте на касата в магазина, вглеждате се в огромни таблици, или вдигате телефона в кол център, защото от всяка работа може да научите нещо, което да ви е от полза в следващата.

От работа на каса придобивате опит в боравене с пари и отчети, който ще ви е нужен, ако се вдъхновите да стартирате собствен бизнес.

Преглеждането на данни в табличен вид подобрява способността ви да се концентрирате, а умението да омайвате клиенти по телефона е ценно при преговори и продажби.

4 Нека чувството ви за хумор ви помага – не се оставяйте да се потискате от еднообразието в работата ви, а го финтирайте с шеги.

5Днес след работа ще…“ стремете се всеки ден (и най-вече петък) да имате приятно и зареждащо преживяване, което да очаквате за след работа. Мисълта за тренировка, бира с приятели, среща, интересен филм вкъщи, или парти ще ви мотивира да избутате по-лесно деня…