За традициите в българската кухня и още нещо

За традициите в българската кухня и още нещо

Всеки преминаващ през величествения град Велико Търново, няма как да не се възхити от уникалната красота и очарование на старата българска столица. Ще се наслади на традиционните къщи, накацали по околните възвишения, ще се разходи по улицата на занаятите и разбира се, ще попита местните за механата с най-вкусната българска кухня. Всички единодушно ще посочат механа Боляри, която е известна със своята забележителна старовремска атмосфера и майсторски приготвени национални ястия. Тук могат да се опитат както специфични гозби, така и отбрани вина и ракии – неделима част от българската трапеза.

Посетителите ще бъдат посрещнати и настанени като скъпи гости в приятна и уютна обстановка, съчетала съвременно удобство и декорации със старинни картини, мечове и щитове. Красивите орнаменти ще позволят на ценителите да уловят духа от времето на българските ханове, вкусвайки отбрани и красиво поднесени типични специалитети.

Определено българската кухня е много богата и разнообразна, включваща пъстра палитра ястия от салати и туршии, през питки и баници, покрай супи и яхнии до манджи и десерти. Готвачите от механа Боляри се стремят да запазят традициите и да съхранят старите рецепти, предавани през поколенията. Те работят с пресни и качествени продукти, които съчетани с ароматни подправки, изграждат вкуса на всяка гозба в ресторанта.

Тук всеки може да си устрои кулинарно пиршество с характерни български специалитети, наслада не само за стомаха, но и за очите и душата. Заведението предлага богат избор на типични салати като: шопска салата, овчарска салата, салата Снежанка, салата с печени чушки, катък, кьопоолу, туршия и други. Вкусът на една супа идва от нейния бульон, а готвачите в механата знаят как да предадат неустоим аромат, баланс и питателност на пресните боб чорба, пилешка, агнешка и рибена супа, телешко варено и други апетитни изкушения. Непременно трябва да се опитат традиционните ястия като мусака, лозови и зелеви сарми, както и сервираните в глинени гювечета кавърма, чомлек и сирене по тракийски. В това чудно местенце се приготвят и различни деликатеси на скара като кюфтета, кебапчета, шишчета или цели печени меса, които ще деликатно ще погъделичкат обонянието ви. В механа Боляри особено внимание и почитание се отдава на дивечовото месо. То е заемало централно място на болярската трапеза и майсторите със своите незабравими рецепти днес ни връщат в тези отминали славни времена. А накрая може да завършите славната фиеста с български сезонни десерти като домашно кисело мляко, баклава, тиквеник, палачинки с мармалад и други.

Освен уникалната обстановка, любезно обслужване по нашенски и чудните ястия, в допълнение на приятното усещане, за доброто настроение вечер се грижи и жива музика с гайда и даровита българска солистка. Дори през петъчните и съботни вечери гостуват ДиДжеи или специални изпълнители, които да превърнат цялостното преживяване в незабравим момент за всички гости.

В случай, че още се чудите – заповядайте да разгледате гр. Велико Търново и непременно си отбележете механа Боляри като една любима кулинарна забележителност там, в която ще се отбивате при всеки удобен случай.

виж също

thumbnail
hover

Почивка в Етрополе | Комплекс Оазис

Оазис е хотелски комплекс в Стара планина. Намира се точно в центъра на град ...

thumbnail
hover

Организация на рождени дни | Детски...

Планирате да подарите един незабравим рожден ден на вашето дете? Ако живеете...

thumbnail
hover

5 съвета при избор на къмпинг

Мечтаете ли си за кратка почивка сред природата, но в близост до София? А обми...