Гръцкият парламент одобри „суров“ бюджет за 2016 година

Гръцкият парламент одобри „суров“ бюджет за 2016 година

Гръцкото правителство гласува доверие на бюджета за 2016 година, който включва остро намаляване на разходите и някои увеличения на данъците на фона на икономическата рецесия в страната. Бюджетът бе одобрен с минимална разлика във вота от едва осем гласа – 153 за срещу 145 против.

„Бюджетът е трудна задача за правителство, което желае да остави следа със своята социална справедливост“, заяви премиерът Алексис Ципрас пред законодателите. Той се съгласи на партида от икономически реформи, които да осигурят спасителния транш към Еврозоната от 86 млрд. евро.

Неговото лявоцентристко правителство бе подложено на сериозен натиск, за да докара осезаеми ползи на най-бедните граждани след постигането на договорката с ЕС. Бюджетът ще осигури 5.7 млрд. евро от общественото намаление на разходи, включително 1.8 млрд. от пенсии и 500 млн. от забрани. Той ще включва и спестяване от данъци на стойност малко над 2 млрд. евро.

Въпреки сериозните рестрикции, бюджетът за 2016 все пак ще има по-голям дефицит от тазгодишния. По-рано през тази година Гърция неохотно се съгласи на стриктни условия за своя трети спасителен транш от Еврозоната за последните пет години.

След като загуби властта през август, премиерът Ципрас призова за нови избори и бе преизбран на поста си с 35 % от гласовете на избирателите. Представители на Еврозоната – Европейската централна банка и Европейския валутен фонд ще пристигнат в Гърция в понеделник за повече преговори за очакващите развитие реформи в системата за пенсии и данъци, както и публичната администрация.

В същото време Евросъюза предостави възможността за дългосрочно облекчаване на дълга на Гърция след като преразгледа прогреса им след новия спасителен транш.

Related Post

thumbnail
hover

Продажба на климатици, монтаж, демонтаж и...

Арекс Клима ООД специализира в продажбата на климатици и отоплителни систем...

thumbnail
hover

Създаване на малък бизнес в шест...

Всеки добър бизнес започва от една малка идея. Но за да бъде тя доходоносна з...

thumbnail
hover

Изработка на светеща реклама в Пловдив...

Ефектна реклама за Вашия бизнес! Ка Ем Джи е рекламна агенция от Пловдив, спе...