Вторият по чистота диамант в историята беше открит в Ботсвана

Историческо откритие беше направено на територията на Ботсвана от фирмата „Lucara Diamond”, предаде BBC. В една от мините за добив на скъпоценности на компанията в град Карове, 500 км северно от столицата Габороне, е бил открит диамант с мярка за чистота 1 111 карата.

Тези показатели нареждат диаманта на второ място по големина на каратите в световната история и най-големият открит на територията на Ботсвана.

Единственият по-чист диамант, известен на човечеството, е 3 106-каратовият Кълинан, намерен през далечната 1905 г. в Южна Африка. В последствие диамантът е разделен на девет по-малки диаманта, повечето от които са инкрустирани в Британската кралска корона

„Значението на откриването на диамант с чистота над 1 000 карата след близо век търсене не може да се определи като преувеличено“, заяви Уилям Ламб, изпълнителен директор на канадската фирма “Lucara Diamond”. Той спомена, че в същата мина Карове са били открити други два изключителни бели диаманта – от 813 и 374 карата.

Финансовата стойност на диаманта все още не е оценена, но специалистите предричат огромни парични измерения. През април на търг в Ню Йорк бе продаден чист 100-каратов диамант на стойност 22 млн. Долара. Близо година е отнело на специалистите да го отрежат, полират и приведат в перфектно състояние.

Ботсвана е най-големият източник на диаманти в световен мащаб, като половината от доходите на страната идват от търговията със скъпоценни камъни.